Bagi
masyarakat Sarawak, ulat mulong terutama yang gemuk berlemak ini
mempunyai rasa yang enak dan boleh dinikmati sama ada dimasak dengan
menggoreng atau salai.Penggemar Mulong yang tidak geli biasanya makan
secara mentah sewaktu masih hidup selepas mencecahkan tubuh ulat dengan
garam halus sebelum memakannya atau dinikmati bersama sagu.
Ia
juga boleh disediakan dalam bentuk goreng kicap atau sup.Keunikan
rasanya yang berlemak semulajadi menjadikan ulat mulong ini digilai
ramai, bukan sahaja di kalangan kaum bumiputera bahkan kaum lain seperti
Cina dan pelancong dari luar negara.
Dengan
rupanya seperti ulat, ulat mulong sebenarnya bukan berasal dari ulat
tetapi berasal dari anak kumbang rumbia (mulong) yang bersarang di dalam
batang pokok rumbia yang telah buruk.Peminat makanan eksotik ini, bukan
sahaja daripada penduduk tempatan yang mendiami kawasan yang luas
dengan tumbuhan pokok rumbia seperti di Bahagian Mukah dan Betong malah ia turut digemari segenap lapisan kaum di Sarawak dan dari Negara Brunei Darussalam.
Kegilaan
terhadap makanan eksotik ini menjadikan ulat mulong mempunyai nilai
komersil yang amat tinggi sekaligus mendatangkan sumber pendapatan
lumayan kepada pemilik dan penjualnya.Walaupun tiada kajian saintifik,
memakan ulat mulong ini dipercayai dapat mengurangkan masalah kegemukan
manakala minyaknya dikatakan berkhasiat untuk melebatkan rambut.Ulat
mulong dijual berdasarkan saiz dan kematangannya.Seekor ulat mulong
matang yang besar atau gred A dijual dengan harga antara 40 sen hingga
50 sen.Ulat mulong bersaiz besar di bahagian pangkal pohon hingga ke
pertengahan pokok dijual lebih mahal berbanding ulat mulong di atas
batang kerana ia masih kecil dan belum matang.
Cara
penyediaan ulat mulong kini pelbagai dan rasanya bergantung kepada cara
memasak. Kebanyakkan orang suka ulat mulong digoreng dan disalai kerana
rasanya berlemak dan isinya manis.
No comments:
Post a Comment